Naar aanleiding van het artikel “Tuinaannemer gaat over kop” kwamen er heel wat bezorgde vragen binnen van collega’s. Eén daarvan is bijzonder concreet: mogen werkgevers preventief een alcoholslot installeren in bedrijfswagens om risico’s te beperken? In dit artikel gaan we hier dieper op de verantwoordelijkheid die werkgevers dragen wanneer werknemers zich verplaatsen met een bedrijfsvoertuig en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen. (Het is belangrijk te noteren dat de inhoud van dit artikel geen uitspraak doet, noch impliciet, noch expliciet, over de oorzaken van het ongeval in het geciteerde artikel)
In geval van een ongeval onder invloed van alcohol kan de werkgever burgerrechtelijk aansprakelijk worden gesteld, ook tijdens het woon-werkverkeer indien de wagen functioneel deel uitmaakt van het werk. Een alcoholslot lijkt op het eerste gezicht een logische maatregel om risico’s te beperken. Toch mag dit niet zomaar worden ingevoerd. De wet legt sinds 2010 een verplicht preventief alcohol- en drugsbeleid op.
Aan een alcoholtest specifiek zijn er strikte voorwaarden verbonden. Zo moet de test relevant, proportioneel en vrijwillig zijn, en enkel bedoeld zijn om te beoordelen of de werknemer geschikt is om te werken. De regels rond testen en alcoholgebruik moeten bovendien opgenomen zijn in het arbeidsreglement.
Als het alcoholslot deel uitmaakt van het preventiebeleid, dan draagt de werkgever de kosten. Wordt het slot daarentegen opgelegd door de rechter, dan is de installatie de verantwoordelijkheid van de werknemer. Samengevat, een alcoholslot kan preventief worden ingevoerd, maar enkel binnen een duidelijk omschreven en wettelijk gedragen beleid. Wil je dit degelijk aanpakken, start niet met een copy-paste maar begin dan met een helder alcohol- en drugsbeleid op maat van je organisatie. Het alcoholslot kan dan een waardevol, maar weloverwogen instrument zijn binnen die bredere aanpak.
© Yves Heirman
Leesduur 5″