Sinds 1 oktober 2022 geldt in België een vernieuwde aanpak rond MANCP-waakzaamheid, onderdeel van het Meerjaren Nationaal Controleplan (MANCP). Dit plan is gebaseerd op de Europese Verordening 2017/625, die de controles regelt op voedselveiligheid, dierengezondheid, dierenwelzijn en plantaardige gezondheid. De kern van deze aanpak is dat ondernemingen verplicht zijn om via een aangepaste checklist zelf risico’s te detecteren, te beheersen en hun interne preventiebeleid aan te tonen. Dit gebeurt naast de externe controles die overheidsinstanties zoals het FAVV, de FOD Volksgezondheid en de FOD Economie blijven uitvoeren.
De inspecteurs die u zullen komen inspecteren ronden deze maand hun opleiding af. Het doel is om de effectieve inspecties te starten vanaf mei. De MANCP-checklist is dus geen vrijblijvende administratieve oefening, maar een essentieel instrument om risico’s systematisch te beheren en bij te dragen aan een veiliger, gezonder en duurzamer productieklimaat in de groene sectoren. Heeft u vragen over preventie? Contacteer dan Pro4Green, de vakvereniging voor professionele tuinaannemers.
De MANCP-checklist vormt een brug tussen interne en externe preventie. Interne preventie omvat onder andere eigen controles, traceerbaarheid, incidentprocedures en personeelsopleiding. Externe preventie bestaat uit inspecties, monsternames, labo-analyses en mogelijke recalls. Een goede interne preventie beperkt met andere woorden de noodzaak tot zware ingrepen van buitenaf. Het MANCP (Meerjaren Nationaal Controleplan) heeft als doel om de interne preventie door bedrijven zelf en externe preventie via overheidstoezicht, beter op elkaar af te stemmen en te versterken.
Ook de tuinsector valt dus onder deze regelgeving, met specifieke aandacht voor plantaardige gezondheid, het gebruik van fytoproducten, meststoffen, machineveiligheid en arbeidsveiligheid. Binnen deze sector speelt PreventAgri, erkend en ondersteund door FEDRIS, een belangrijke rol. Dit platform biedt bedrijven tools, opleidingen en voorbeeldprocedures om correct aan de MANCP-verplichtingen te voldoen. FEDRIS faciliteert dit via subsidies en stimuleert een structurele preventieaanpak.
© Yves Heirman
Leesduur 7″