Skip to content Skip to footer

Van een idee ontstaan onder tuinaannemers tot een politiek agendapunt, de 3-30-300 regel

VRT.be pakt vandaag uit met een artikel over de 3-30-300-regel, een concept dat zijn oorsprong kent binnen de European Landscape and Contractors Association (ELCA). De regel vindt zijn oorsprong bij de Franse oud-voorzitter Emanuel Mony, die stelde dat iedereen binnen een bereik van 300 meter toegang zou moeten hebben tot groen. Dit legde de basis voor het initiatief. Met de verhuis van de hoofdzetel van ELCA naar Brussel onder leiding van de Belg Yves Heirman, toenmalig directeur van ELCA, is de sector dichter bij de Europese besluitvorming gekomen en zien we richtingen zoals de 3-30-300-regel steeds prominenter opkomen.

Deze volledige 3-30-300 regel stelt dat elke woning zicht moet hebben op drie bomen, dat 30% van de buurt moet bestaan uit boomkruinen, en dat iedereen binnen 300 meter van een groene ruimte van minimaal één hectare moet wonen. Hoewel de regel geen wet is, wordt hij gezien als een nuttige richtlijn voor stadsplanning en milieubeleid. Vandaag kopt vrt nieuws dat slechts 18 Belgische gemeenten voldoen aan alle criteria van de 3-30-300-regel. Steden zoals Genk scoren goed, terwijl dichtbevolkte steden zoals Antwerpen en Luik ver achterblijven. De meeste gemeenten worstelen vooral met het behalen van de 30% boomkruinbedekking. Dit blijkt uit een analyse van Datalab, die aantoonde dat veel stedelijke gebieden in België onvoldoende groen hebben, vooral in armere buurten.

Bomen helpen niet alleen om de temperatuur in steden te verlagen tijdens hittegolven, maar ze dragen ook bij aan een beter leefmilieu. Het belang van professionele tuinaannemers in de uitvoering van dergelijke groennormen is cruciaal. Door met kennis en expertise te werken, creëren zij niet alleen een gezondere samenleving, maar helpen zij ook om degenen te weren die, jammer genoeg nog te vaak het groenonderhoud enkel zien als een snelle en gemakkelijke bron van inkomsten, en vaak door hun gebrek aan kennis en ethiek, meer schade aanrichten dan goed doen.

© Karin Geboes
Leesduur  5″